Topsport aan de basis van In2Work
Marco Wins begon In2Work met belangrijke ervaring op zak vanuit de topsport en het onderwijs. Die twee componenten vormen de essentie van In2Work.
Er was een tijd waarin Wins gezien werd als talentvol keeper in het nationaal jeugdvoetbal (tussen zijn 15e en 18e levensjaar), maar hij bleek nog talentvoller in het coachen. Het was misschien niet wat hij wilde horen, maar zijn trainer Dick Advocaat complimenteerde hem enorm door hem de best-coachende keeper van het moment te noemen. Teams neerzetten is dan ook van begin af aan zijn kracht geweest. Dat, gecombineerd met creativiteit, leidde tot mooie resultaten, maar altijd vanuit de topsport gedachte waarbij balans moet ontstaan tussen de fysieke, tactische en mentale aspecten van de cliënt. Alleen als die drie factoren in balans zijn, kan het uiterste worden bereikt met topresultaten. Daarom staat de ontwikkeling van die drie factoren dan ook centraal. Dus is het eerst trainen en pas dan naar buiten treden. Een voetbalwedstrijd zonder training vooraf is bijvoorbeeld niet denkbaar. En de vijf-zonder-stuurman in de roeisport zet je ook niet in een boot met alleen maar een zetje en de boodschap ‘tot aan de andere kant van de baan!’. Eerst trainen tot je goed geprepareerd en strak getraind aan de start kunt verschijnen. Alleen daarin gelooft Wins.
Mooi praktijkvoorbeeld: Een werkgever, die jaarlijks een terugkerende prijs instelde voor het behalen van groei in de persoonlijke ontwikkeling van zijn cliënt door het geven van goede begeleiding. Dat is natuurlijk geweldig, want zoiets komt voort uit succes. Succesvolle begeleiding is belangrijk, maar vooral ook het doorzettingsvermogen van de cliënt.
Van start naar doel: concreet en compact verwoord
In zo’n proces heb je altijd een startpunt. Daarvandaan werkt In2Work naar een doel dat zo concreet en compact mogelijk verwoord is.
Tijdens dat proces moet je kritische vragen durven stellen; door barrières heen durven breken. Dat doel moet helder zijn. Elke beslissing op dat pad moet passen bij het doel. Daarbij moet ook gewerkt worden aan het vertrouwen in de coach. Alleen zo kan de cliënt sterker worden en groeien in zijn of haar mogelijkheden. De confrontatie aangaan met zaken waar je nog niet klaar mee bent, dat vergt lef. Het motto is dus: durf te leren! Dat vragen de coaches van hun cliënten en niet zelden helpen we blokkades weg te nemen. Maar op die manier komt passie boven water; wat iemand raakt of boeit. Zo wordt helder welke richting hij of zij op kan gaan.
Veranderen kan! Maar je moet willen
Als je wilt, kun je veranderen. Verandering betekent oefenen en opdrachten uitvoeren. Als je dat niet doet, gebeurt er ook niks. Het is keihard werken om maar één gedragsverandering tot stand te kunnen brengen. De bereidheid moet er dus zijn om een situatie te her- en te erkennen. Maar als dat gebeurt, kunnen significante resultaten bereikt worden. Natuurlijk gaat dat gemakkelijker bij jongvolwassenen; oude bomen zijn immers moeilijker te verplaatsen en gedragspatronen dat zijn de wortels. Mensen moeten dus bereid zijn om er hard voor te werken. Dat vergt karakter. Maar tot nu toe is het in de praktijk van In2Work altijd gelukt om mensen tot verandering aan te sporen. Bij het coachen snijd je een appel als het ware in tweeën. Dat kan pijnlijk zijn, maar als dat gelukt is, kijk je in de kern waarna je waardevolle analyses kunt maken. Meestal kun je als cliënt dan ook niet meer om die observaties en analyses heen. Vaak wordt het geconstateerde beaamd en in praktisch alle gevallen wil men – hoe griezelig ook – de strijd aangaan om beter te kunnen gaan functioneren. En mensen komen vaak zelfstandig tot constructieve nieuwe inzichten, gericht op de praktijk.
Zelfstandig verder
Hoewel coachen ontzettend leuk is, maken we mensen nietafhankelijk van de coach. In2Work maakt mensen als het ware één met een praktische methodiek. Op het moment dat iemand vastloopt, leren we cliënten de situatie te analyseren. Daarbij wordt de impulsieve reactie én de gewenste reactie benoemd. In een gecreëerde situatie van rust neemt men doorgaans de meest constructieve beslissing.
Voeden met positiviteit
Niet alleen in de sportwereld leren we dat echte leiders die mensen zijn die anderen steeds weer in het hart weten te raken. Daardoor dragen sommige elftallen hun trainer op handen. Als je analyseert hoe dat komt, zie je dat spelers steeds weer gevoed worden met positiviteit. Echte leiders zijn scherp, betrokken en begaan. Goede managers investeren op emotionele wijze veel in hun mensen. Dan krijg je een team dat klaar is voor de aanval in onderlinge samenhang waarbij heel veel energie kan vrijkomen. Bij coaching werkt dat net zo.